Час готувати картоплю до посадки

1Мабуть кожен з нас хоч раз в житті мав справу з посадкою картоплі. Хтось на присадибних ділянках, хтось в промислових масштабах, а дехто в наукових цілях. І це не дивно, адже картопля – одна з найважливіших продовольчих, технічних і кормових культур, про яку в народі ще кажуть «другий хліб».

Незабаром весна, тож час підготуватися до посадки картоплі заздалегідь. З чого ж почати? Починати треба з перебирання бульб, так, як картопля зберігається в закритих приміщеннях, відбувається коливання температури та вологості (особливо це стосується приватного сектору), що призводить до розвитку різноманітних захворювань картоплі (грибкових та бактеріальних).

Діяльність всіх видів бактерій значно посилюється за умов неправильного режиму зберігання. Бульби можуть згнити повністю за тиждень. При масовому гнитті, температура у шарі картоплі різко піднімається, що прискорює процес. 

Детальніше...

 

Доки є небо синє, доки серця палають.

Доки пшеницю сіють – Герої не вмирають!

 

Три роки повномасштабного вторгнення, 11 років незламного спротиву.

Дебальцеве, Іловайськ, Донецький аеропорт, Савур-Могила, Буча, Ірпінь, Маріуполь, Авдіївка, Херсон, Бахмут, Покровка … – скільки їх великих і малих боїв і трагедій?

ВОНИ – справжні герої, що загинули зі зброєю в руках в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

ВОНИ – мужні, незламні сини і доньки українського народу, що виривають кожен клапоть української землі у ворога.

ВОНИ – парамедики, волонтери, засновники фондів і притулків, організатори маршів, аби голос України почули на всіх континентах.

Одними із символів незламності духу українських воїнів стали оборонці Донецького аеропорту – «кіборги». Серед героїв-кіборгів наші земляки – Ніколай Ніколаєнко, Сергій Абрютін, 18-річний Сергій Табала (Сєвєр).

В Іловайському котлі загинули дев’ятеро бійців з Сумщини: Олександр Глуходід (Гор), Юрій Дудка, Андрій Ляшко (Нац), Олександр Самосадов (Крим, Пушкарь), Артем Кузяков (Арт), Юрій Бережний, Василь Лепетюха (Дєд), Юрій Лавошник, Руслан Батраченко.

Детальніше...

 

Для чого визначається натура зерна

1Контроль якості зерна –це визначення відповідності показників якості існуючим нормативним документам.

На основі лабораторного аналізу середнього зразку зерна з точкових проб, встановлюється якість кожної партії зерна.

Одним із важливих класоутворювальним показником якості зерна є натура, яку застосовують при розрахунку потрібної місткості силосів та зерносховищ.

Натура - маса одного літра зерна , виражена в грамах. Цей показник пов’язаний з завершенням процесів синтезу поживних речовин та дозріванням . У виповненому зерні міститься більше ендосперму , а значить і більше цукрів, крохмалю , білків. Чим більше виповненість, менше домішок та нижче вологость , тим вище показник натури.

Детальніше...

 
2

Укладено меморандум про співпрацю між Державною установою "Сумська обласна фітосанітарна лабораторія" та Агенцією регіонального розвитку Сумської області.

Головною метою роботи Сумської обласної фітосанітарної лабораторії є проведення науково-обґрунтованої діагностики та/або ідентифікації шкідливих організмів, оцінки фітосанітарного стану рослин, продуктів рослинного походження та інших об'єктів регулювання у сферах карантину та захисту рослин.

Меморандум передбачає ряд заходів та спільних ініціатив, спрямованих на поліпшення якості послуг для підприємств Сумської області та за її межами.

ДУ "Сумська фітолабораторія" започатковує співпрацю із Агенцією регіонального розвитку Сумської області для реалізації спільних проєктів, спрямованих на розвиток регіону.

 

 

Детальніше...

 
Більше статтей...
▲ Вгору