Комірні шкідники

2Головне завдання аграріїв – виростити та зберегти високоякісне зерно, щоб отримати максимальний прибуток. Однак після збирання, на етапі зберігання до реалізації або переробки, серйозну загрозу становлять комірні шкідники – маленькі, але надзвичайно небезпечні.

Щороку через них втрачається від 5% до 30% і більше зібраного зерна, що суттєво впливає на його якість. Наприклад, внаслідок пошкодження комірним довгоносиком втрата маси кукурудзи може сягати 35%, а пшениці – до 50%. Також схожість зерна знижується на 27%.

Окрім прямого пошкодження, комахи забруднюють зерно своїми екскрементами, залишками линяння, відмерлими особинами та трухою. Це призводить до злипання зерна у грудки, підвищення його температури та вологості. Таке зерно стає непридатним для виробництва якісного борошна, оскільки його хлібопекарські та смакові властивості значно погіршуються. Крім того, воно швидше уражається пліснявими грибами, які виділяють токсини, що є небезпечними для людей і тварин.

Детальніше...

 

До уваги аграрієв!

1Як забезпечити оптимальні умови зберігання якісного насіння для гарантованого отримання вражаю?

Є чинники, які пригнічують або навпаки стимулюють схожість і життєздатність насіння. Розглянемо температуру та пов’язану з нею вологість: висока температура призводить до змін у структурі білка, а надмірна вологість і тепло створюють сприятливі умови для розвитку шкідників, коливання температури і вологості негативно впливає на схожість, зростає ризик самозігрівання насіння та його проростання.

Кожну партію насіння, закладену на зберігання, особливо насипом, бажано перевіряти на оптимальні умови щоденно, протягом перших тижнів. Надалі – два рази на тиждень, контролюючи температуру, вологість та наявність грибкових утворювань.

Перед посівом рекомендуємо перевірити насіннєвий матеріал як власний, так і придбаний на визначення посівних якостей насіння в ДУ «Сумська обласна фітосанітарна лабораторія»

Наша установа акредитована згідно вимогам стандарту ДСТУ EN ISO/IES 17025:2019 на проведення аналізування насіння за такими показниками: чистота та відхід, домішка насіння інших рослин, схожість та енергія проростання, вологість, маса 1000 насінин.

Для отримання докладніших консультацій щодо проведення лабораторних випробувань на посівні якості насіння, звертайтесь за контактами : Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , gulakova@fitolab.gov.ua, 60-59-21, 0663545406 та долучайтесь до наших соцмереж: https://www.facebook.com/sumyfitolab/

З переліком платних послуг, які надаються ДУ« Сумська обласна фітосанітарна лабораторія», можна ознайомитись на сайті установи за посиланням: http://fitolab.gov.ua/index.php/inform/order

 

Детальніше...

 

new yearВід щирого серця вітаємо вас з Новим роком! Хай цей рік принесе вам багато щасливих моментів, нових досягнень та професійних успіхів.
Бажаємо, щоб кожен день був наповнений радістю та натхненням, а всі ваші починання знаходили підтримку та визнання. Зичимо здоров'я, добробуту та злагоди вам та вашим родинам.
Хай Новий рік стане часом здійснення мрій та реалізації найсміливіших планів.

 

gulakova 27_11_24

25.11.-26.11.2024 року завідувач відділу визначення посівних якостей насіння          

пройшла навчання на курсах підготовки в НКЦ «Євроакадемії» за програмою:

«Перепідготовка керівників, менеджерів з якості, аудиторів та фахівців лабораторій за вимогами стандарту ДСТУ EN ІSO\IES 17025:2019 з врахуванням положень ДСТУ ІSO 19011:2019, ДСТУ ІSO 31000:2018,ЕА, ILAC – рекомендацій»

Під час навчання (16 академічних годин) було проведено опрацювання таких питань:

-        Аналіз вимог ДСТУ EN ІSO\IES 17025:2019;

-        Практичні аспекти управління ризиками в лабораторіях ( ДСТУ ІSO 31000:2018 аудит виконання вимог ДСТУ EN ІSO\IES 17025:2019. стосовно ризиків неупередженості і компетентності );

-        Методологія і практика підготовки та проведення аудиту в лабораторіях в рамках ДСТУ EN ІSO\IES 17025:2019 та настанов ДСТУ ІSO 19011:2019;

-        Оформлення супутньої документації аудиту;

-        Аналіз практичних ситуацій та основних невідповідностей , виявлених під час проведення акредитацій них аудитів в національних лабораторіях;

-        Класифікація невідповідностей згідно ILAC – G20:2002;

-        Організація внутрішньо лабораторного контролю та методи забезпечення якості в лабораторіях;

-        Основи метрологічного забезпечення процесу випробувань , верифікація і валідація методик;

-        Організація сучасної лабораторної інформаційної системи LIMS за ДСТУ EN ІSO\IES 17025:2019.

 
Більше статтей...
▲ Вгору