Осінній захист зернових Пшениця – є найбільш поширеною культурною рослиною у світі та складає раціон третини мешканців планети. Це одна з найстаріших одомашнених рослин і походить з важливого центру одомашнення як рослин, так і тварин – Родючого Півмісяця (територія Месопотамії або Межиріччя). ЇЇ у світі висівають на площах більше 200 млн га. Невдовзі стартує посівна кампанія з висіву озимих пшениці та ячменю. Озимі зернові залишаються стратегічними культурами українських аграріїв. В останні роки середня урожайність пшениці в Україні становить близько 40-50 ц/га, тоді як провідні господарства збирають по 70-90 ц/га. Проте, озимі культури є чутливими до ураження бур’янами, хворобами й шкідниками, а також потерпають в останні десятиріччя від змін клімату. Динаміка світових цін на зерно пшениці та зростання попиту сприяє інтенсифікації її виробництва. Тренд у зусиллях отримувати високі врожаї – є загальносвітовим. Серед факторів зниження рентабельності культури на першому місці, безумовно, економічні чинники та, відповідно, «класичні» підходи до формування технологій вирощування культури, за яких необхідність скорочення витрат. Важливою складовою вирощування сучасних високопродуктивних сортів озимої пшениці залишається надійний захист від шкідливих об’єктів протягом вегетації за допомогою засобів захисту рослин.
|
|
|