ПАСМО ЛЬОНУ – НЕБЕЗПЕЧНЕ КАРАНТИННЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Хвороба льону, що викликана грибом Mycosphaerella linicola Naumov (Син. Mycosphaerella linorum, Septoria linicola), залишається однією з найбільш шкідливих для цього виду культурних рослин. Вона спричиняє засихання і здерев’яніння стебел, внаслідок чого волокно стає ламким, коробочки можуть не розвиватися. Хвороба знижує урожай насіння, зменшує кількість волокна та погіршує його якість. Волокно стає коротким і легко розривається при обробці. Втрати врожаю становлять 30-50%, інколи – 70%. На уразливих сортах льону пасмо знижує вміст олії на 9%. У коробочках, що розвинулись, утворюється щупле і неповноцінне насіння.

У фазі ялинки хвороба проявляється на сім’ядольних листочках у вигляді коричневих плям, на яких на 4-7 день утворюються чорні пікніди патогена. Інтенсивний розвиток хвороби припадає на час цвітіння та формування коробочок. Потім пасмо проявляється на стеблах, на яких коричневі плями поступово розростаються та охоплюють стебло. Від чергування ураженої (коричневої) та здорової (зеленої) тканин стебла набувають строкатого забарвлення. При сильному ураженні плями зливаються, а все стебло стає коричневим з масою чорних пікнікнід.

Розвиток хвороби в звичайних умовах при оптимальних термінах посіву досягає максимуму в період дозрівання льону. Цьому сприяє поєднання сприятливих умов для розвитку збудника (підвищена температура та часті опади), а також накопичення інфекції за вегетаційний період. Гриб у ґрунті зберігає свою життєздатність протягом 6-7 років.

Збудник розмножується спорами, які поширюються протягом вегетаційного періоду з вітром, крапельками дощу і комахами. Зимою спори не втрачають життєздатності і навесні проростають, утворюючи інфекційні гіфи, що проникають в здорові тканини рослин. Джерелом інфекції можуть бути заражене насіння, залишки уражених рослин, що знаходяться в ґрунті.

З огляду на, те що в Україні навіть відносно стійкі до пасма сорти відсутні, з метою запобігання поширення і зниження шкодочинності цього захворювання, необхідно суворо дотримуватися чергування культур сівозміни, проводити протруювання насіння, а також не запізнюватися зі збиранням культури, так як інтенсивність розвитку хвороби збільшується в міру її дозрівання.

У разі виявлення захворювання, насіннєвий матеріал забороняється використовувати для посіву, його відправляють на переробку. Рослинні рештки спалюють. Для своєчасного виявлення захворювання проводять обстеження посівів льону у фазі «ялинки» та за тиждень до збирання врожаю. При виявленні вогнища захворювання, запроваджується карантинний режим.

По всіх питаннях звертайтеся в ДУ «Сумська обласна фітосанітарна лабораторія», що знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Івана Сірка, 9, тел. 60-59-21. 

 
▲ Вгору