Суринамський борошноїд

boroshnoidПоширений повсюдно, найбільш шкодочинний на півдні України.

Пошкоджує зародки насіння злакових культур, соняшнику, а також борошно, кондитерські вироби та сухофрукти.

Жук завдовжки 1,8-3,5 мм, має забарвлення від жовтого до чорно-бурого, передньогруди відділені від черевця перетяжкою, на боках передньоспинки є по шість зубчиків; самці відрізняються від самок наявністю зубця на нижньому боці стегна задніх ніг. Яйце розміром 0,8-0,9 мм, видовжено-овальне, біле. Личинка – до 4 мм, з трьома парами ніг жовтого кольору, голова жовтувато-коричнева, на спинному боці трьох грудних сегментів по парі коричневих плям. Лялечка – 2,5-3,4 мм жовтувата, з приплюснутим тілом і шпичакоподібними виростами по боках.

Зимують жуки у складських приміщеннях або під корою дерев. Активне живлення починають за температури понад +140С. Самки відкладають яйця купками по 20-30 штук на мішки, у щілини та інші затишні місця. Одна самка впродовж життя може відкласти у середньому 285-300, максимально – 600 яєць. Ембріональний розвиток триває 10-12 діб. Жуки живуть до трьох років, можуть тривалий час існувати без їжі. За температури +25-270С можуть жити 44 доби, до 72 діб при температурі +12-140С. Розвиток одного покоління залежно від температурних умов триває від 22 діб до 240 діб. За температури нижче +160С не розвивається. Упродовж року в південних районах буває до 5 поколінь, в опалюваних приміщеннях – до 7. Жук досить холодостійкий. При 00С шкідник живе 22 доби, при мінус 50С – 13 діб. Добре витримує і високі температури, однак при +500С шкідник гине в усіх стадіях за 40 хвилин, при +550С – за 10 хв.

Живе у зерносховищах, на кондитерських і макаронних фабриках, у магазинах, на млинах, круп’яних і комбікормових підприємствах. Крім того, що Суринамський борошноїд поїдає запаси круп, він ще і заражає продукти токсичними речовинами, які при попаданні в організм людини можуть викликати алергію або розлади шлунково-кишкового тракту. Зіпсовані цим жуком продукти також можуть стати причиною кишкових захворювань з урахуванням їх зараження всілякими грибками і бактеріями. До того ж яйця, відкладені цим жуком практично невидимі, тому заражені продукти саме яйцями цих паразитів в їжу вживати не можна!

Підтримання чистоти у сховищах, за потреби – волога дезінсекція або фумігація.

 
▲ Вгору