Гарантія врожаю - перевірене насіння перед сівбою

На Сумщині продовжується посівна компанія та весняно - польові роботи і всім відомо, що від якості насіння перед сівбою залежить 50%-60% врожаю, а решта - від природньо-кліматичних умов та технології вирощування.    

Насіння, яке належить до високоврожайного сорту, повинно бути доброякісним, тобто  чистим, без домішок, збудників хвороб, шкідників, бути сухим, з високою енергією проростання та схожістю. Посівні якості - це сукупність показників якості насіння, що характеризують його придатність до сівби.  Ці показники регламентуються державними стандартами. Насіння, яке  відповідає вимогам стандарту - є кондиційним.

Детальніше...

 

ПАСМО ЛЬОНУ – НЕБЕЗПЕЧНЕ КАРАНТИННЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Хвороба льону, що викликана грибом Mycosphaerella linicola Naumov (Син. Mycosphaerella linorum, Septoria linicola), залишається однією з найбільш шкідливих для цього виду культурних рослин. Вона спричиняє засихання і здерев’яніння стебел, внаслідок чого волокно стає ламким, коробочки можуть не розвиватися. Хвороба знижує урожай насіння, зменшує кількість волокна та погіршує його якість. Волокно стає коротким і легко розривається при обробці. Втрати врожаю становлять 30-50%, інколи – 70%. На уразливих сортах льону пасмо знижує вміст олії на 9%. У коробочках, що розвинулись, утворюється щупле і неповноцінне насіння.

У фазі ялинки хвороба проявляється на сім’ядольних листочках у вигляді коричневих плям, на яких на 4-7 день утворюються чорні пікніди патогена. Інтенсивний розвиток хвороби припадає на час цвітіння та формування коробочок. Потім пасмо проявляється на стеблах, на яких коричневі плями поступово розростаються та охоплюють стебло. Від чергування ураженої (коричневої) та здорової (зеленої) тканин стебла набувають строкатого забарвлення. При сильному ураженні плями зливаються, а все стебло стає коричневим з масою чорних пікнікнід.

Детальніше...

 

БОРОШНИСТА РОСА СУНИЦЬ 

Хвороба дуже поширена. Проявляється на всіх надземних частинах рослин, але найбільше на листках. Уражені місця мають шкірясту консистенцію, їхні краї скручуються й утворюють ніби човник. На листі гриб розвивається переважно з нижнього боку. Уражені борошнистою росою листки грубіють і їх краї скручуються так, що стає видно нижню сторону, яка, з часом, набуває бронзового відтінку.

З нижнього боку листка, значно рідше з верхнього, утворюється ніжний білий наліт. Він може з’являтися на пагонах, пуп’янках, зав’язі, але, здебільшого, малопомітний. На ягодах захворювання проявляється більше. Уражені ягоди при сильному розвитку хвороби цілком вкриті борошнистим нальотом, набувають сизого забарвлення і характерного грибного запаху плісняви.

Збудником хвороби є сумчастий гриб Sphaerotheca macularis Mang. f. fragariae Jacz. 

Детальніше...

 

хрущІ на присадибних ділянках 

Жуки пошкоджують листки, квіти й зав’язі плодових дерев, особливо сливи, вишні, яблуні. Личинки гризуть коріння дерев, ягідних кущів, суниці, полуниці, овочевих рослин, коріння і бульби картоплі. Знаючи біологію й особливості розвитку цього шкідника, легше й боротися з ним.

Навесні, коли ґрунт у місцях зимівлі жуків прогріється до +9...+13, а температура повітря перевищить +9, відбувається їхній виліт. За часом це збігається з масовим цвітінням абрикоса. Удень жуки сидять у кроні дерев, живлячись листками й зав’яззю, а ввечері літають. Період їхнього живлення – із квітня по червень.

Детальніше...

 

Бактеріальне в’янення кукурудзи

Ознаки ураження: Захворювання починається з появи на нижніх листках поздовжньої штрихуватої плямистості. Плями спочатку світло-зелені, згодом жовтіють, поширюються по жилках і утворюють смуги вздовж усього листка. Пізніше плями переходять з листків на стебло. На плямах листків, стебел та на поперечних зрізах часто виступає ексудат у вигляді дрібних крапельок жовтого кольору. Рослини кукурудзи можуть гинути в стадії проростків або, за більш пізнього зараження, відмирають помірно. Це характерна ознака хвороби.

З нижніх листків бактерії по  судинах переходять через стебла на верхні листки, внаслідок чого хвороба поширюється по всій рослині, що в польових умовах призводить до передчасного викидання волотей і спричиняє біле забарвлення рослин.  При сильному ураженні рослини гинуть на ранній стадії їх розвитку або стають карликовими і не плодоносять. Раннє ураження і відмирання молодих проростків спостерігається на нестійких сортах кукурудзи. На більш стійких сортах кукурудзи хвороба звичайно виявляється пізніше – після викидання волотей. У качани бактерії проникають значно рідше.

Способи поширення: Збудник може поширюватись насінням, перезимовувати у ґрунті, гної або на уражених рослинних рештках кукурудзи.

Збудник поширюється комахами-переносниками хвороби – блішками, які є резерваторами патогенну в зимовий період, а також переносять бактерії з рослини на рослину під час вегетації.

Інші переносники – личинки діабротика.

Джерело поширення збудника між країнами – інфіковане насіння.

По всіх питаннях звертайтеся в ДУ «Сумська обласна фітосанітарна лабораторія», що знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Івана Сірка, 9, тел. 60-59-21.

 

 

Західний квітковий трипс 

Найнебезпечніший шкідник овочевих, декоративних і квіткових культур закритого ґрунту. Квіти, полуниця, перець, огірки, при ураженні трипсами практично повністю втрачають ринкову цінність. Основні симптоми зараження включають в себе зміну кольору зовнішньої поверхні листя та місць пошкодження. Також на листках спостерігається сріблястість, деформація, слабкий ріст та коричневі шишки. Живлячись, трипси викликають знебарвлення та рубцювання квітів та пелюсток. В стадії бутона, наявність в середині трипсів призводить до їх деформації. Ще один симптом пошкодження трипсом це «плямистість з ореолом», яка складається з дрібних темних рубців, оточених білуватою тканиною. Дорослі комахи здатні літати, таким чином поширюючись від заражених теплиць до сусідніх. Трипси легко розсіюються вітром, переносяться на одязі та з інвентарем.

 

Тютюнова білокрилка

Головними рослинами-живителями є бавовна, перець, огірок, салат, томати. Шкоди завдають личинки, що висмоктують сік викликаючи ослаблення рослин, що призводить до зменшення висоти рослини та кількості пагонів, знижується якість врожаю. Тютюнова білокрилка переносить понад 60 різних небезпечних збудників вірусів рослин. При високій щільності заселення на листях з҆являються численні хлоротичні плями. Згодом листя скручується, жовтіє і в’яне. В результаті втрачається декоративність, порушується нормальне дихання і фотосинтез рослин, знижується або повністю втрачаються товарні якості овочів та плодів. Медвяна роса, яку виділяють личинки, вкриває поверхню листків, зменшуючи при цьому інтенсивність фотосинтезу, особливо, якщо на ній розвиваються сажкові гриби.

Детальніше...

 

Жовта хвороба гіацинтів

У зв’язку з завозом в нашу країну імпортного посадкового матеріалу, зокрема, цибулин квіткових рослин, росте ризик проникнення карантинних шкідників і хвороб. До одного з таких відноситься Жовта хвороба гіацинтів (Xanthomonas campestris pv. hyacinthi (Wakker) Dowson). Крім гіацинтів бактерія уражує мускарі і проліски.

Збудник цієї хвороби відноситься до переліку регульованих шкідливих організмів, відсутніх в Україні. Хвороба набула розповсюдження в країнах Європи,  в т.ч. в Польщі і Нідерландах, а також в країнах Північної Америки і в Японії.

Перші ознаки захворювання жовтої хвороби гіацинтів з’являються на листках і осі суцвіття у вигляді водянистих, жовтих або коричневих смуг вздовж жилок листка. У вологу погоду на поверхні листка виступає жовтий слиз. Уражені рослини відстають у рості, не квітнуть; їх листки, починаючи з верхівок, жовтіють, стають коричневими і нарешті засихають.

При сильному ураженні денце цибулин загниває і легко продавлюється при натисканні пальцем. У деяких випадках хворі цибулини за зовнішнім виглядом не відрізняються від здорових, їх поверхня не має навіть слабких ознак хвороби: денце тверде, коріння нормально розвинене. Однак, на повздовжньому розрізі таких цибулин помітні ділянки тканини характерного жовтого кольору

Патоген зберігається у ґрунті протягом декількох років, поширюється з хворими цибулинами, дощем, через інструменти, а також комахами. Бактерії проникають у рослину через дрібні поранення і продихи. 

По всіх питаннях звертайтеся в ДУ «Сумська обласна фітосанітарна лабораторія», що знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Івана Сірка, 9, тел. 60-59-21.

 
Більше статтей...
▲ Вгору