Увага! Починаємо обстеження складських приміщень та прилеглих до них територій на виявлення капрового жука 

Капровий жук небезпечний шкідник запасів. Завдає шкоду зерну пшениці, ячменю, вівсу, житу, рису, кукурудзі, зерно продуктам, насінню олійних культур, бобовим та продуктам їх переробки, комбікормам, відомі випадки знищення ним до 70% зерна що зберігається. Личинки капрового жука перетворюють продукти в порошкоподібну масу, яка складається із їх залишків та екскрементів, непридатну для використання в їжу та на корм худобі внаслідок отруйності. Також різко знижується схожість насіння зернових культур, тому що личинки капрового жука вигризають зародок.

Своєчасне виявлення, локалізації і ліквідації первинни вогнищ карантинних і раніше відсутніх потенційно небезпечних шкідників запасів – є однією з важливих задач працівників фіто санітарної служби.

З метою одержання достовірних даних при обстеженні складів необхідно використовувати різні методи обстеження, які б доповнювали один одного. Для обстеження застосовується такі методи:

Візуальне обстеження, за допомогою феромонних пасток або харчових принад.

В першу чергу обстежуються сховища с/г продукції, а також склади зберігання та цехи переробки імпортної с/г продукції ( масло бойні і комбікормові заводи, пивоварні заводи, кондитерські та інші фабрики). Ретельному обстеженню повинні підлягатися елеватори, мельниці, насіннєві склади куди завозилася імпортна с/г продукція.

Особливо важливо провести обстеження ранньою весною, коли відроджується капровий жук і легше знайти його личинки. Візуально оглядають стіни, підлогу, стовбури, стропильні балки, складське обладнання, інвентар і т.п. Крім приміщення оглядають всі партії продуктів, що зберігаються, а також проміжки між мішками, тюками і т.п. Візуальному огляду підлягає також зовнішня сторона складу і прилегла до нього територія. Денною нормою обстежувача є одне велике господарство або два невеликі господарства.

Обстеження складських приміщень за допомогою харчових принад починають за стійкої середньодобової температури понад +15С із розрахунку 1-2 пастки на 100м.кв. Склад харчових принад може бути різний:  

-         подрібнений рис, манна крупа, подрібнені комахи (1:1:1);

-         комбікорм для курчат, насіння пшениці, подрібнені ячмінь або кукурудза (1:1:1);

-         подрібнений арахіс і комахи (2:1);

-         сухе молоко, зародки пшениці, подрібнені комахи (1:1:1);

-         подрібнені кукурудзяні пластівці;

-         подрібнений соняшник.

Склад принад не повинен співпадати з продукцією, що зберігається ( наприклад для какао-бобів краще використовувати зернову принаду і т.п.)

Розміщують принади на підлозі, на стінах, підвіконнях, серед мішків, в різних щілинах, стиках конструкцій із розрахунку 2 принади на 100 кв.м складу.

При зберіганні зерна насипом личинки капрового жука зосереджуються в поверхневому шарі, тому застосовують феромонно-харчові пастки, розміщуючи їх над зерном, а також у проміжку дверей. 

Для обліку (раз в 2 тижні) принади знімають, кладуть в поліетиленові пакети з відповідною етикеткою та направляють в фіто санітарну лабораторію для проведення експертизи, а на їх місце розміщують принади – дублікати, виготовлені разом з основними.