Схожість – основний показник якості насіння
В теперішній час на Сумщині продовжується посів озимих зернових. Відомо, що посів високоякісного насіння є самим ефективним засобом отримання високого врожаю. Якщо насіння має високі сортові та посівні якості, збільшується приріст врожаю на 30 % і більше.
Самим важливим показником посівних якостей насіння , без сумніву, є схожість. Під схожістю розуміють здатність насіння при певних умовах пророщування , давати нормальні проростки за встановлений час. Від схожості залежить формування потрібної густоти рослин і в подальшому рівень врожайності.
Часто постає питання, на скільки лабораторна схожість об’єктивна? Адже в лабораторії створюються оптимально сприятливі умови для вегетації , а умови відкритого грунту далеко не ідеальні. На польову схожість впливають такі фактори, як вологість, родючість, температура грунту, глибина загортання, умови посіву, рівень агротехніки, зараженість шкідниками і хворобами, внесення добрив і т.д.
Серед причин, які знижують польову схожість можуть бути і наслідки нерівномірної обробки насіння під час протруювання, післятермічне знезараження та навіть механічні пошкодження та незначне самозігрівання насіння.
Саме на базі лабораторних досліджень, агрономи , враховуючи всі ці фактори , що знижують схожість, можуть досить точно прогнозувати показник польової схожості та добитися значної її підвищення ,що дає можливість отримати оптимальну густоту стеблостою і в результаті збільшити виробництво зерна.
Відділом визначення посівних якостей насіння нашої установи на 01.09.2022 року, було перевірено 157 зразків насіння озимих культур - 2365 тонн з партій насіння (озима пшениця, тритікале, озимий ячмінь, озиме жито, озимий ріпак.)
Фахівцями відділу проведено 628 аналізувань та встановлено, що 9 зразків насіння (93 тонни: пшениця, ячмінь, ріпак) некондиційні за показником схожості і не відповідають вимогам ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні вимоги»
Відділ визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу проводить аналізування насіння на визначення не тільки енергії проростання та схожості, а також на інші посівні якості:
- чистота та відхід, домішка насіння інших рослин, вологість, маса 1000 насінин.
Запрошуємо представників сільськогосподарських господарств перевіряти посівні якості насіння перед посівом у Державній установі «Сумська обласна фітосанітарна лабораторія», прогнозуючи свій майбутній врожай.
< Попередня | Наступна > |
---|