Бактеріоз винограду (хвороба Пірса)- Xylella fastidiosa Wells et al.
Вирощування винограду в Україні завжди асоціювалось з південними областями – Одеська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, АР Крим. Щорічне потепління дало можливість поціновувачам винограду із північних областей, а саме: Сумської області, вирощувати не лише технічні сорти, але й столові. Вирощений на Поліссі столовий виноград, нічим не поступається південному за смаковими та товарними властивостями. Нажаль, з розширенням кліматичних умов вирощування винограду, розширився і ареал шкідливих організмів цієї культури. Щоб виростити здоровий виноград з товарним виглядом, хоч в промислових цілях, хоч на своїй присадибній ділянці, необхідно пам’ятати, що він пошкоджується багатьма шкідниками, вірусними, бактеріальними та грибними хворобами.
Однією з найнебезпечніших хвороб, яка завдає значних економічних збитків виноградарству в багатьох країнах – є бактеріоз винограду (хвороба Пірса). Вона відноситься до карантинних хвороб зі списку А-1, відсутніх на території України.
Збудником хвороби – є бактерія Xylella fastidiosa Wells et al.(рис.1), яка уражує виноград, сливу, персик, мигдаль, люцерну. Хвороба поширена в Азії, Північній Америці, Центральній Америці. Бактерія впливає на судинну систему рослини, обмежуючи рух води та поживних речовин, що, зрештою, призводить до загибелі лози.
Уражуються листки, стебла, корені. Залежно від сорту, на краях листя з’являється жовта або червона облямівка (рис.2). Сухість країв листя нагадує опіки. Уражені листки засихають, а від листкової пластинки залишаються лише черешки. Бактерія також викликає раннє здерев’яніння пагонів, ослаблення загального росту, нерівномірне дозрівання ягід, зниження врожайності, а згодом – загибель рослини.
Основною причиною поширення хвороби – є діяльність переносників бактерії – сисних комах (попелиці, блішки та ін.) (рис.3,4), які живляться соком рослини, тому одним із методів боротьби зі збудником хвороби є використання інсектицидів для знищення переносників бактерії. Для профілактики та боротьби необхідно проводити обробку виноградників бактерицидами, для уповільнення поширення збудника; проводити агротехнічні заходи: видалення та знищення інфікованих рослин; вирощувати сорти винограду, стійкі до Xylella fastidiosa Wells et al.; використовувати природних ворогів комах-переносників або бактеріальних антагоністів, які можуть обмежити поширення збудника
Щоб точно визначити хворобу необхідно проводити лабораторні дослідження: серологічні аналізи (ELISA –тест) (рис.5); молекулярно-генетичні дослідження (ПЛР ) (рис.6).
Хвороба Пірса – є серйозним викликом та загрозою для виноградарства, особливо в регіонах із теплим кліматом. Щоб виростити виноград, який буде радувати вас здоровим зовнішнім виглядом, гарним смаком, важливо підбирати якісні саджанці, регулярно проводити моніторинг своїх насаджень, не нехтувати діагностикою, профілактичними заходами, дотримуватись рекомендацій спеціалістів. Застосовуючи систему агротехнічних, хімічних та профілактичних заходів, ви зможете мінімізувати ризик поширення та впливу цієї небезпечної хвороби.
< Попередня | Наступна > |
---|