Впевнено наступає ясенева смарагдова златка

Ясенева смарагдова вузькотіла златка – є агресивним стовбуровим шкідником і представляє загрозу для лісового господарства країни, який заселяє  дерева ясеня, горіха та деякі інші листяні породи дерев.

Зоною природного ареалу – є листяні та змішані ліси Східної Азії та Далекого Сходу Росії (Приморський і Хабаровський край). В Україні вперше виявлено у вересні 2019 року на території Луганської області (Марківський район), 17 вересня 2021 року карантинний режим ввели в Куп’янському районі Харківської області.

Дорослі жуки смарагдово-зелені із золотистим, бронзовим або фіолетовим забарвленням довжиною 7,5-15,0 мм і шириною 3 мм, тіло видовжене, клиновидне, верхня частина черевця яскраво-червона.

Детальніше...

 

Хвороби моркви при зберіганні

У період зберігання овочі можуть уражуватись фізіологічними або паразитарними хворобами. Останні розвиваються в результаті діяльності мікроорганізмів – грибів і бактерій. Серед безлічі захворювань овочів варто виділити найпоширеніші.

Фомоз, або бура гниль (збудник Phoma rostrupii Sacc). Ця хвороба уражує моркву у всіх фазах росту, але особливо шкодочинна в період зберігання коренеплодів. Фомозна гниль провокує великі втрати урожаю моркви і сприяє ураженню сірою и мокрою гнилями. Симптоми хвороби проявляються на стеблах, черешках, суцвіттях і коренеплодах у вигляді сірувато-коричневих плям. На поверхні хворих коренеплодів утворюються сірі злегка вдавлені плями.

Під час зберігання коренеплодів плями розростаються й поглиблюються. Далі уражені тканини руйнуються, стають трухлявими. В них утворюються порожнини, вистелені слабким білим нальотом.

Детальніше...

 

Увага! Починаємо обстеження складських приміщень та прилеглих до них територій на виявлення капрового жука 

Капровий жук небезпечний шкідник запасів. Завдає шкоду зерну пшениці, ячменю, вівсу, житу, рису, кукурудзі, зерно продуктам, насінню олійних культур, бобовим та продуктам їх переробки, комбікормам, відомі випадки знищення ним до 70% зерна що зберігається. Личинки капрового жука перетворюють продукти в порошкоподібну масу, яка складається із їх залишків та екскрементів, непридатну для використання в їжу та на корм худобі внаслідок отруйності. Також різко знижується схожість насіння зернових культур, тому що личинки капрового жука вигризають зародок.

Своєчасне виявлення, локалізації і ліквідації первинни вогнищ карантинних і раніше відсутніх потенційно небезпечних шкідників запасів – є однією з важливих задач працівників фіто санітарної служби.

З метою одержання достовірних даних при обстеженні складів необхідно використовувати різні методи обстеження, які б доповнювали один одного. Для обстеження застосовується такі методи:

Візуальне обстеження, за допомогою феромонних пасток або харчових принад.

Детальніше...

 
▲ Вгору