Бережіть хліб у коморі
«Не той хліб, що у полі, а той, що в коморі», – каже народна мудрість.
Виявляється, що посіяти, доглянути і зібрати урожай – це тільки половина справи. Не менш важливим завданням – є збереження в складах, зерносховищах чи елеваторах вже зібраного зерна, адже під час зберігання можна втратити до 100% урожаю.
Чекають зібраного зерна шкідники хлібних запасів: кліщі, комахи, гризуни,птахи.
Щорічно в світі від комірних шкідників втрачається від 10% до 25% зерна, а в деяких країнах до 50%. Це десятки мільйонів тонн зерна. За даними ФАО, світових втрат зерна під час зберігання вистачило б для прожиття 150 млн людей.
Найпоширенішими та найнебезпечнішими шкідниками зерна та зернової продукції в Україні – є комірний і рисовий довгоносики, великий та малий хрущаки, гороховий і квасолевий зерноїди, зерновий точильник, рудий борошноїд, зернова міль, борошняний кліщ, хатня миша, сірий та чорний пацюки.