Бережіть хліб у коморі 

«Не той хліб, що у полі, а той, що в коморі», – каже народна мудрість.

Виявляється, що посіяти, доглянути і зібрати урожай – це тільки половина справи. Не менш важливим завданням – є збереження в складах, зерносховищах чи елеваторах вже зібраного зерна, адже під час зберігання можна втратити до 100% урожаю.

Чекають зібраного зерна шкідники хлібних запасів: кліщі, комахи, гризуни,птахи.

Щорічно в світі від комірних шкідників втрачається від 10% до 25% зерна, а в деяких країнах до 50%. Це десятки мільйонів тонн зерна. За даними ФАО, світових втрат зерна під час зберігання вистачило б для прожиття 150 млн людей.

Найпоширенішими та найнебезпечнішими шкідниками зерна та зернової продукції в Україні – є комірний і рисовий довгоносики, великий та малий хрущаки, гороховий і квасолевий зерноїди, зерновий точильник, рудий борошноїд, зернова міль, борошняний кліщ, хатня миша, сірий та чорний пацюки.

Детальніше...

 

Підготовка саду до зими 

Рослинне життя в саду завмирає. Дерева і кущі впадають в зимовий сон. Те це не привід припинити роботи в плодових і ягідних насадженнях. 

Листопад остання підготовка саду до зими. Перед зимівлею обов’язково проведіть санітарну обробку плодових дерев.

Осіннє перекопування ґрунту в пристовбурових колах допоможе загибелі зимуючих стадій багатьох видів шкідників: яблуневої плодожерки, вишневої мухи, довгоносиків, пильщиків.

Побілка стовбурів і скелетних гілок восени допоможе захистити дерева від сонячних опіків, а значить, від розтріскування кори. Стовбур, як ми знаємо, –  це  магістраль передачі поживних речовин від кореня дерева до його крони. Осінній обробіток штамба розчином вапна допоможе в захисті від гризунів: мишей і зайців.

Вапнування проводять у суху погоду.

Детальніше...

 

Впевнено наступає ясенева смарагдова златка

Ясенева смарагдова вузькотіла златка – є агресивним стовбуровим шкідником і представляє загрозу для лісового господарства країни, який заселяє  дерева ясеня, горіха та деякі інші листяні породи дерев.

Зоною природного ареалу – є листяні та змішані ліси Східної Азії та Далекого Сходу Росії (Приморський і Хабаровський край). В Україні вперше виявлено у вересні 2019 року на території Луганської області (Марківський район), 17 вересня 2021 року карантинний режим ввели в Куп’янському районі Харківської області.

Дорослі жуки смарагдово-зелені із золотистим, бронзовим або фіолетовим забарвленням довжиною 7,5-15,0 мм і шириною 3 мм, тіло видовжене, клиновидне, верхня частина черевця яскраво-червона.

Детальніше...

 

Хвороби моркви при зберіганні

У період зберігання овочі можуть уражуватись фізіологічними або паразитарними хворобами. Останні розвиваються в результаті діяльності мікроорганізмів – грибів і бактерій. Серед безлічі захворювань овочів варто виділити найпоширеніші.

Фомоз, або бура гниль (збудник Phoma rostrupii Sacc). Ця хвороба уражує моркву у всіх фазах росту, але особливо шкодочинна в період зберігання коренеплодів. Фомозна гниль провокує великі втрати урожаю моркви і сприяє ураженню сірою и мокрою гнилями. Симптоми хвороби проявляються на стеблах, черешках, суцвіттях і коренеплодах у вигляді сірувато-коричневих плям. На поверхні хворих коренеплодів утворюються сірі злегка вдавлені плями.

Під час зберігання коренеплодів плями розростаються й поглиблюються. Далі уражені тканини руйнуються, стають трухлявими. В них утворюються порожнини, вистелені слабким білим нальотом.

Детальніше...

 
Більше статтей...
▲ Вгору