Важливі біохімічні показники

4Якість зерна, особливо зернових культур, наприклад: пшениця, жито, ячмінь, безпосередньо залежить від його біохімічного складу. Саме біохімічні показники дають змогу оцінити технологічну цінність зерна, його придатність для хлібопечення, макаронної чи комбікормової промисловості. Серед найважливіших показників — натуракількість і якість клейковини, а також вологість зерна. Розглянемо, що означають ці показники та як вони визначаються в лабораторних умовах.

1. Натура зерна

Натура (або об’ємна маса) — це маса 1 літра зерна в грамах. Вона характеризує щільність і виповненість зерна, тобто кількість зернової маси в певному об’ємі.


Детальніше...

 

Чи має насіння термін придатності?

2Одним із важливих показників якості насіння є його термін придатності — проміжок часу, протягом якого насіння зберігає здатність до проростання, за умови правильного зберігання.

Період життєздатності насіння залежить як від виду рослини і його біологічних особливостей так і від умов зберігання.

Найчастіше, насіння пшениці, кукурудзи, ячменю може зберігати високу схожість протягом 3–5 років, бобові-4-6 років, томати, редис, капуста-4-5 років, пряні трави-2-3 роки, насіння моркви, цибулі та петрушки втрачає схожість вже через 1–2 роки.

Деякі культури мають насіння з природно коротким періодом життєздатності, що пов'язано з вмістом вологи, олій та структурою оболонки.

Наприклад: соняшник зберігає здатність до проростання протягом 6 місяців при температурі зберігання не вище +10°C, та вологості насіння до 7%.

Насіння з високою вологістю швидше псується і схильне до ураження грибковими хворобами.

Найкращі умови зберігання насіння — прохолодне, сухе і темне місце, а оптимальна температура для його зберігання — від +4°C до +10°C, якщо воно запаковане в герметичні або у вакуумні пакети, що захищають від світла та зайвої вологи.

Детальніше...

 

image000За ініціативи Голови Держпродспоживслужби Сергія ТКАЧУКА та під керівництвом першого заступника Голови Держпродспоживслужби Олега ОСІЯНА, з метою підвищення професійної компетентності та теоретичних знань державних фітосанітарних інспекторів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, в період з 12 по 21 травня 2025 року на базі Державної установи «Сумська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби» відбулося навчання державних фітосанітарних інспекторів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області за темою: «Візуальні ознаки виявлення регульованих шкідливих організмів». 

Підготовка і навчання проходили у тісній співпраці в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області – Євгена ЛАЗОРЕНКА, начальника управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області – Оксани ГОЛІНАЧ, в.о. директора ДУ «Сумська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби» – Марії КОПЕРСАКО.

Детальніше...

 

IMG 248916.05.2025 року Державною установою «Сумська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби» була організована онлайн зустріч з представниками Гетьма́нського націона́льного приро́дного парку (керівник Олександр КВАРТА). Перед присутніми виступила в.о. директора Марія КОПЕРСАКО з презентацією роботи ДУ «Сумська ФВЛ ДПСС», яка розповіла про напрямки діяльності установи, оснащення відділів, які проводять аналізування та випробування, та наголосила на актуальності співпраці між двома установами. Учасники семінару активно приймали участь в семінарі, ставили питання щодо захисту лісових насаджень від регульованих шкідливих організмів. Зустріч була дуже плодотворною та цікавою.



 

 

 

 

Детальніше...

 
Більше статтей...
▲ Вгору