Чи має насіння термін придатності?

Одним із важливих показників якості насіння є його термін придатності — проміжок часу, протягом якого насіння зберігає здатність до проростання, за умови правильного зберігання.

Період життєздатності насіння залежить як від виду рослини і його біологічних особливостей так і від умов зберігання.

Найчастіше, насіння пшениці, кукурудзи, ячменю може зберігати високу схожість протягом 3–5 років, бобові-4-6 років, томати, редис, капуста-4-5 років, пряні трави-2-3 роки, насіння моркви, цибулі та петрушки втрачає схожість вже через 1–2 роки.

Деякі культури мають насіння з природно коротким періодом життєздатності, що пов'язано з вмістом вологи, олій та структурою оболонки.

Наприклад: соняшник зберігає здатність до проростання протягом 6 місяців при температурі зберігання не вище +10°C, та вологості насіння до 7%.

Насіння з високою вологістю швидше псується і схильне до ураження грибковими хворобами.

Найкращі умови зберігання насіння — прохолодне, сухе і темне місце, а оптимальна температура для його зберігання — від +4°C до +10°C, якщо воно запаковане в герметичні або у вакуумні пакети, що захищають від світла та зайвої вологи.

 
▲ Вгору