Бура бактеріальна плямистість, або бактеріальний опік квасолі
Xanthomonas axonopodis pv.phaseoli (Xanthomonas phaseoli pv. phaseoli)
Останнім часом значно зріс попит на зернобобові культури в світі. Чому ж нішеві культури стали такі затребувані? Цей попит обумовлений пропозицією на продукти переробки зернобобових. Бобові культури використовують для виготовлення, наприклад, чіпсів з квасолі, хумусу з квасолі, сочевиці та нуту, а також при виробництві корму для домашніх тварин (котів, собак).
Квасоля займає не останнє місце серед нішевих культур для сільського господарства України. Вона є перспективною культурою для експорту, тому захист посівів під час вирощування квасолі є важливою складовою для отримання високих показників врожаю.
Нажаль, на шляху до отримання бажаних врожаїв перед аграріями постають випробування у вигляді шкідливих організмів: хвороб, шкідників та бур’янів.
Не оминули небезпечні хвороби і квасолю. Однією з таких небезпечних шкідливих організмів, яка завдає значної шкоди є бура бактеріальна плямистість, або бактеріальний опік квасолі, збудником якої – є бактерія Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli (Xanthomonas phaseoli pv. phaseoli).
X. axonopodis pv. phaseoli – це аеробні грамнегативні паличкоподібні бактерії, розміром 0,4-0,9х0,6-2,6 мкм з одним полярним джгутиком.
Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli пошкоджує квасолю, горох, люпин, маш. Бактерія здатна призвести до 20% втрат врожаю.
Симптоми хвороби можуть проявлятись на всіх частинах квасолі: насіння, сходи, листя, стебло, стручки. В основному фітопатоген уражує рослини на ранніх стадіях розвитку. На листках хвороба проявляється у вигляді плям, просочених водою, які згодом перетворююся на сухі та коричневі некротичні ураження, оточені жовтим ореолом (рис. 1). Листки в’януть, опадають і призводять до втрати зеленої маси. Як наслідок, насіння розвивається погано та знижується врожайність. Насіння в уражених бобах дрібне, може зморщитися. Симптоми хвороби на насінні проявляються у вигляді масляно-жовтих плям, які згодом стають коричневими. На заражених стеблах з’являються червонуваті поздовжні смуги.
На стручках хвороба також проявляється у вигляді просочених водою плям. Поступово ці плями стають темні та набувають червоно-коричневого кольору (рис. 2).
Джерелом розповсюдження патогенної бактерії є заражене насіння. Природним шляхом бактерії поширюються на відносно короткі відстані. На великі відстані заражене насіння розповсюджується людиною шляхом транспортування. Збудник зберігає свою життєздатність до 30 років, так як перебуває з обох сторін оболонки насінини та на поверхні ембріона. Тому вибір сертифікованого насіннєвого матеріалу, особливо імпортованого із територій, де відома хвороба, є ключовим аспектом для отримання гарного врожаю квасолі.
Для діагностики Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli (Xanthomonas phaseoli pv. phaseoli) використовують культурально-морфологічні методи; молекулярно-генетичні методи; ПЛР-діагностику.
Для боротьби та профілактики захворювання слід застосовувати такі заходи:
- знищення ураженого рослинного матеріалу;
- обробка насіння бактерицидами;
- використання тривалої сівозміни (на 3 роки або більше);
- знищення бур’янів, як потенційних господарів;
- глибока оранка при обробітку ґрунту;
- хімічний контроль для зменшення ураження листя;
- регулярне очищення збирального обладнання;
- використання стійких до ураження хворобою сортів.
< Попередня | Наступна > |
---|