|
Бура бактеріальна плямистість, або бактеріальний опік квасолі Xanthomonas axonopodis pv.phaseoli (Xanthomonas phaseoli pv. phaseoli)
Квасоля займає не останнє місце серед нішевих культур для сільського господарства України. Вона є перспективною культурою для експорту, тому захист посівів під час вирощування квасолі є важливою складовою для отримання високих показників врожаю. Нажаль, на шляху до отримання бажаних врожаїв перед аграріями постають випробування у вигляді шкідливих організмів: хвороб, шкідників та бур’янів. Не оминули небезпечні хвороби і квасолю. Однією з таких небезпечних шкідливих організмів, яка завдає значної шкоди є бура бактеріальна плямистість, або бактеріальний опік квасолі, збудником якої – є бактерія Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli (Xanthomonas phaseoli pv. phaseoli).
|
|
|
Останнім часом значно зріс попит на зернобобові культури в світі. Чому ж нішеві культури стали такі затребувані? Цей попит обумовлений пропозицією на продукти переробки зернобобових. Бобові культури використовують для виготовлення, наприклад, чіпсів з квасолі, хумусу з квасолі, сочевиці та нуту, а також при виробництві корму для домашніх тварин (котів, собак).
На початку двадцятого століття у
Іпомея ямчаста (Ipomoea lacunosa L.) – є поширеним бур’яном, який активно засмічує сільськогосподарські угіддя, зокрема поля, сади, городи, пустирі та неорні землі з пошкодженим рослинним покривом. Ipomoea lacunosa L. походить з тропічної Америки, проте сьогодні її ареал значно розширився та охоплює різні континенти: Європа (Швейцарія), Азія (Японія), Північна Америка (Канада, Мексика, США), Центральна Америка та країни Карибського басейну (Куба), Південна Америка (Аргентина, Бразилія).
Соя – культура, яка зараз дуже популярна в Україні. Її використовують в багатьох регіонах і впроваджують як соєво-кукурудзяні сівозміни, тому зростають ризики ураження сої різними хворобами, які викликані грибами і нематодами.