Картопляна міль – прихована шкода

kartoplia-1

Картопляна міль (Phthorimaea operculella) – є серйозним шкідником для картоплі, особливо під час її зберігання. Личинки цієї молі прогризають бульби картоплі, утворюючи численні ходи та залишаючи екскременти, що призводить до значного псування продукції.

Основні проблеми, пов’язані зі шкодочинністю картопляної молі у місцях зберігання:

-           погіршення якості картоплі: через ходи та пошкодження, бульби стають непридатними для продажу й вживання в їжу;

-           поширення гнилей: пошкоджена картопля легко заражається грибковими та бактеріальними хворобами, що викликає швидке псування і поширення гнилі;

-           втрати врожаю: внаслідок ураження картопляною міллю, втрати під час зберігання можуть досягати 50% або більше.



Детальніше...

 

Показники якості зерна

nasinnia-3 12_2021Якість зерна і його контроль – це визначення відповідності показників існуючим нормативним документам. Одним із важливішим і цінним показником якості хлібопекарського борошна , отриманого із зерна пшениці є клейковина.

Клейковина –це комплекс нерозчинних у воді білків, а також невеликої кількості крохмалю, клітковини, жирів та мінеральних речовин. Від кількості саме цих нерозчинних білків ( глютену і гліадину) залежить сила борошна.

Якість клейковини – сукупність фізичних властивостей клейковини- тягучість, пружність, еластичність. Хлібопекарські властивості борошна теж залежать від рівня деформації клейковини.

Якщо властивості клейковини низькі, хліб із такого борошна малооб’ємний, нееластичний, вологий на дотик або липкий, смак виробів може бути гірким.

Сумська фітосанітарна лабораторія надає послуги по визначенню показників якості сільськогосподарських культур.

Запрошуємо представників сільськогосподарських господарств перевіряти якість зерна у Державній установі « Сумська обласна фітосанітарна лабораторія»

Наші контакти :  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  (0542)605921

 

Діяльність відділу аналізу біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур та продуктів їх переробки за дев’ять місяців 2024 року

nasinnia-04-22На 01.10.2024 року у відділ аналізу біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур та продуктів їх переробки надійшло на перевірку 10 зразків. Фахівцями відділу проведено 22 аналізування

Всього перевірено 291 тонна сільськогосподарських культур з партій пшениці,   овса, соняшника на такі види аналізувань: кількість і якість клейковини, натура, вологість.

 

Аналіз роботи відділу фітосанітарного аналізу

за 9 місяців 2024 року

klisch 10_24Протягом звітного періоду фахівцями відділу фітосанітарного аналізу проведено 113 аналізів від імпортної продукції, 13116 аналізів від вітчизняних об’єктів регулювання, 56 – реекспортних, 33 – за зверненням фізичних/юридичних осіб та 8414 – при проведенні обстежень/моніторингу території країни.

Для виконання вимог «Протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту кукурудзи з України до КНР (2012)», «Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту сої з України до Китаю (2013)» та «Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю (2013)», як міжнародних договорів, що були підписані між Україною та КНР, фахівці лабораторії проводили аналіз зелених рослин ячменю, сої та кукурудзи. В ході проведення експертизи карантинних організмів не виявлено.

В ході проведення гербологічної експертизи було виявлено карантинний організм, обмежено поширений в Україні (список А-2): Ambrosia artemisifolia (амброзія полинолиста) – 18 випадків.

При проведенні ентомологічної експертизи феромонних пасток, було виявлено та ідентифіковано карантинний шкідливий організм обмежено поширений в Україні (список А-2) – Diabrotica virgifera virgifera Le Conte (Західний кукурудзяний жук).

 
Більше статтей...
▲ Вгору