Хвороби моркви при зберіганні У період зберігання овочі можуть уражуватись фізіологічними або паразитарними хворобами. Останні розвиваються в результаті діяльності мікроорганізмів – грибів і бактерій. Серед безлічі захворювань овочів варто виділити найпоширеніші. Фомоз, або бура гниль (збудник Phoma rostrupii Sacc). Ця хвороба уражує моркву у всіх фазах росту, але особливо шкодочинна в період зберігання коренеплодів. Фомозна гниль провокує великі втрати урожаю моркви і сприяє ураженню сірою и мокрою гнилями. Симптоми хвороби проявляються на стеблах, черешках, суцвіттях і коренеплодах у вигляді сірувато-коричневих плям. На поверхні хворих коренеплодів утворюються сірі злегка вдавлені плями. Під час зберігання коренеплодів плями розростаються й поглиблюються. Далі уражені тканини руйнуються, стають трухлявими. В них утворюються порожнини, вистелені слабким білим нальотом.
|
|
|