До уваги експортерів об’єктів регулювання

Фітосанітарні вимоги Європейського Союзу. Коротко про головне

EurosouzАгропромисловий комплекс на сьогоднішній день – головна галузь економіки України і один з небагатьох секторів, які активно розвиваються. Причин, щоб шукати шляхи виходу на ринок ЄС, більш ніж достатньо.

Проте, якщо говорити про експорт до ЄС, як рослинної продукції, так і насіннєвого чи садивного матеріалу, слід чітко дотримуватись фітосанітарних вимог Європейського Союзу. Головною метою фітосанітарних заходів – є запобігання ввезення та поширення організмів, які завдають шкоди рослинам і продуктам рослинного походження на території ЄС.


Детальніше...

 

Комірні шкідники

2Головне завдання аграріїв – виростити та зберегти високоякісне зерно, щоб отримати максимальний прибуток. Однак після збирання, на етапі зберігання до реалізації або переробки, серйозну загрозу становлять комірні шкідники – маленькі, але надзвичайно небезпечні.

Щороку через них втрачається від 5% до 30% і більше зібраного зерна, що суттєво впливає на його якість. Наприклад, внаслідок пошкодження комірним довгоносиком втрата маси кукурудзи може сягати 35%, а пшениці – до 50%. Також схожість зерна знижується на 27%.

Окрім прямого пошкодження, комахи забруднюють зерно своїми екскрементами, залишками линяння, відмерлими особинами та трухою. Це призводить до злипання зерна у грудки, підвищення його температури та вологості. Таке зерно стає непридатним для виробництва якісного борошна, оскільки його хлібопекарські та смакові властивості значно погіршуються. Крім того, воно швидше уражається пліснявими грибами, які виділяють токсини, що є небезпечними для людей і тварин.

Детальніше...

 

ПИРІЙ ПОВЗУЧИЙ (ELYTRIGIA REPENS L) 

ЗАГРОЗА ДЛЯ КИТАЙСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ

1Пирій повзучий поширений на всій території України, особливо в Лісостеповій і Степовій зонах, де часто формує густі зарості, зокрема на занедбаних землях. Зустрічається всюди – на полях і городах, в садах і ягідниках, як злісний бур’ян, що знижує врожаї культурних рослин, утруднює обробіток ґрунту і сприяє поширенню шкідливих комах та грибкових захворювань.

Увага! Elytrigia repens L. знаходиться під карантинним контролем в Китайській Народній Республіці. Його ввезення разом із зерновими культурами суворо обмежене. Вантажі, що містять насіння або частини цієї рослини, підлягають ретельному фітосанітарному контролю та можуть бути заборонені до імпорту.

Шкодочинність. Характерною особливістю пирію є поєднання двох ефективних способів розмноження – кореневищем і насінням. Важливо, що для створення нової рослини достатньо навіть короткого зрізу столону, тому подрібнення підземної частини пирію навпаки сприяє його розмноженню. З цієї причини забур’янення поширюється значними темпами. Пирій, за високої інтенсивності, здатний поглинати за рік 100 кг/га азоту, 30 кг/га фосфору або 70 кг/га калію, та виділяти фенольні сполуки, що пригнічують ріст культурних рослин. Elytrigia repens L. забирає із ґрунту багато вологи, висушуючи не тільки його верхній шар, але й підґрунтя, що дуже погіршує умови росту культурних рослин. При щільності забур’янення в десять рослин буряну на 1м2 , знижує врожайність озимої пшениці на 500 кг з 1 гектара. Протягом багатьох років на підвищення загрози з боку пирію впливають комбайнування зернових або спрощення вирощування, особливо мінімізація кількості післяжнивних решток.

Біологія. Пирій повзучий – трав’яниста рослина-багаторічник. Стебла прямостоячі або висхідні, циліндричні, зелені, з потовщеними вузлами і порожнистими міжвузлями. Листки (3-10 мм завширшки) чергові, сидячі, лінійні, плоскі, зісподу гладенькі, зверху шорсткі, часто з рідкими волосками по жилках. Піхви голі, гладенькі, язичок короткий.

Детальніше...

 

Бура бактеріальна плямистість, або бактеріальний опік квасолі

Xanthomonas axonopodis pv.phaseoli (Xanthomonas phaseoli pv. phaseoli)

1Останнім часом значно зріс попит на зернобобові культури в світі. Чому ж нішеві культури стали такі затребувані? Цей попит обумовлений пропозицією на продукти переробки зернобобових. Бобові культури використовують для виготовлення, наприклад, чіпсів з квасолі, хумусу з квасолі, сочевиці та нуту, а також при виробництві корму для домашніх тварин (котів, собак).

Квасоля займає не останнє місце серед нішевих культур для сільського господарства України. Вона є перспективною культурою для експорту, тому захист посівів під час вирощування квасолі є важливою складовою для отримання високих показників врожаю.

Нажаль, на шляху до отримання бажаних врожаїв перед аграріями постають випробування у вигляді шкідливих організмів: хвороб, шкідників та бур’янів.

Не оминули небезпечні хвороби і квасолю. Однією з таких небезпечних шкідливих організмів, яка завдає значної шкоди є бура бактеріальна плямистість, або бактеріальний опік квасолі, збудником якої – є бактерія Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli (Xanthomonas phaseoli pv. phaseoli).

Детальніше...

 
Більше статтей...
▲ Вгору